L-lysine en herpes

Lysine is een natuurlijk aminozuur, dat niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Dit betekent dat je dit aminozuur alleen binnen kan krijgen door middel van een speciaal dieet. Daarbij dien je veel lysinerijke voedingsmiddelen te eten of supplementen met lysine te nemen.

Lysine wordt ook wel een semi-essentieel aminozuur genoemd. Dit betekent dat je het over het algemeen niet nodig hebt om gezond te kunnen blijven. Het aminozuur kan in uitzonderlijke gevallen echter wel essentieel kan zijn. Neem je bijvoorbeeld te veel voedingsmiddelen met de stof arginine, dan kan het innemen van lysine noodzakelijk zijn. Dit is nodig om de negatieve effecten van het innemen van deze stof te bestrijden.

Lysine in combinatie met herpes

Als je voedingsmiddelen met te veel arginine eet, dan is de kans op een uitbraak van herpes groter. Echter, volg je een dieet met veel lysine of neem je regelmatig supplementen met lysine, dan kun je voorkomen dat er een uitbraak van herpes ontstaat door de grote hoeveelheid arginine in het lichaam.

Heb je vaak last van herpes, bijvoorbeeld in de vorm van een koortslip? Dan kan het volgen van een dieet met lysinerijk voedsel of het innemen van supplementen met lysine helpen om een nieuwe uitbraak van lysine te voorkomen. Ook kan een bestaande uitbraak van herpes op deze manier verminderd worden. Daardoor zal de koortslip sneller weggaan en minder ernstig zijn. Daarom is het voor mensen die regelmatig last hebben van herpes of op dit moment al last hebben van een uitbraak van herpes, zeker een aanrader om veel lysine in te nemen. Dit in combinatie met een verminderde inname van arginine kan namelijk een positieve uitwerking hebben op het voorkomen en bestrijden van uitbraken van herpes.

Lysinerijk voedsel en supplementen met lysine

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die een hoge dosering van de stof lysine bevatten. Dit betreft de voedingsmiddelen fruit, groenten, eieren, vis, kip, rundvlees en zuivelproducten. Heb je regelmatig te maken met uitbraken van herpes of heb je op dit moment een koortslip? Dan is het aan te raden om veel van deze voedingsmiddelen te nuttigen.

De onderstaande voedingsmiddelen bevatten veel arginine:

  • chocolade
  • pinda’s
  • noten
  • bruin brood

Deze voedingsmiddelen kan je dus beter zoveel mogelijk vermijden. Eet je wel veel van deze voedingsmiddelen, dan heb je meer kans op herpes en heb je meer kans om een bestaande uitbraak van herpes erger te maken of langer met je mee te dragen.

Daarnaast is het niet alleen mogelijk om een dieet met lysinerijk voedsel te volgen, maar kun je ook lysine innemen door supplementen met lysine te kopen. Je koopt supplementen met lysine eenvoudig bij de apotheek of drogist.De dagelijkse dosering van lysine ligt tussen de 500 en 1250 miligram per dag. Welke dosering er daadwerkelijk gehanteerd dient te worden, is afhankelijk per persoon en per situatie. Zo is het bij een bestaande herpes uitbraak verstandig om 1250 miligram per dag te nemen, terwijl het zonder bestaande herpes uitbraak ook voldoende is om 500 miligram per dag te nemen.