Herpes simplex symptomen

Het herpes simplex type 1 virus komt het meeste voor. Dit type kan in principe op elke plek op het lichaam voorkomen. Meestal uit dit virus zicht echter om de lippen of rond de mond. Ook komt het wel eens voor in of op de neus. Als het virus zich uit krijgt men eerst vaak jeuk en een branderig gevoel. Daarna komen er kleine blaasjes. Deze voelen pijnlijk of branderig aan. Als de blaasjes er even zitten drogen deze uit tot korstjes. Deze vallen er na verloopt van tijd spontaan af. Als het herpes virus zich aan de lippen uit is dit meestal zeer mild. Echter zijn de pijnklachten soms zo hevig dat er cosmetische ontsierende huidafwijkingen ontstaan.

Als men via contact met mensen met een koortslip wordt geïnfecteerd komen de eerste verschijnselen meestal na 3 tot 9 dagen. De verschijnselen waar men dan aan moet denken zijn:

  • Ontstoken wangslijmvlies, tong, tandvlees of lippen
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Algemene ziekteverschijnselen en koorts

Na de verschijnselen nestelt het virus zich in de zenuwvezels. Daarna kan het virus weer actief worden door verschillende omstandigheden zoals koorts, zonlicht, stress etc. Men spreekt dan ook wel van koortsuitslag.

Herpes simplex oogontsteking

Het herpes simplex virus komt ook nog wel eens tot uiting in de ogen. Men spreekt dan van een herpes simplex oogontsteking. Het type 1 zorgt voor deze ontsteking van het hoornvlies. Het is vaak een ontsteking aan het oog die vaker terugkomt. Doordat het herpes simplex virus type 1 een aantal subtypen virussen heeft kan de duur en ernst van de ontsteking variëren. De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Bij infectie wordt het oog rood en is het geïrriteerd. Ook is het oog gevoelig voor licht.

Herpes simplex bij baby’s

Als een baby besmet raakt met het herpes simplex virus kunnen de gevolgen van een eerste besmetting erger zijn dan bij oudere kinderen of volwassenen. Een baby kan ontstekingen in de mond krijgen waardoor hij moeizaam of niet meer gaat drinken. Uiteindelijk raakt de baby ondervoed. Tevens kan een baby die besmet is met het herpes virus er oog- of gehoorafwijkingen aan overhouden. Als het centraal zenuwstelsel aangetast wordt door het virus kan dit ingrijpende gevolgen hebben. Vandaar dat de term ‘kiss of death’ ook wel wordt gebruikt. De helft van de baby’s die besmet zijn met het herpes simplex virus krijgen zichtbare huidafwijkingen. Dit uit zich meestel in de vorm van vlekjes of blaasjes in het gezicht of op de hoofdhuid. Bij de andere helft zijn de verschijnselen anders. Vaak is de temperatuur instabiel, staat de fontanel bol, het kindje drinkt slecht trilt, is suf of geïrriteerd. Bij een vermoeden van besmetting moet men meteen de huisarts of arts bellen.